Vragen en antwoorden coronavirus

Geactualiseerd op 24 maart 2020

Vragen en antwoorden coronavirus

Eind 2019 is het coronavirus uitgebroken in China. Het virus breidt zich de laatste weken uit naar andere delen van de wereld, waaronder Duitsland en Nederland. Bent u op reis in het gebied waar het coronavirus voorkomt, of reist u binnenkort hier naartoe? Dan heeft u misschien vragen over uw dekking van uw reis,- en annuleringsverzekering. In dit bericht hebben we de meest gestelde vragen over de dekking op een rij gezet.

Blijf op de hoogte
Wij adviseren u altijd de instructies van lokale autoriteiten op te volgen. Daarnaast adviseren wij u het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen. Hier vindt u de meest actuele informatie en reisadviezen over de situatie in uw vakantiegebied. Voor vragen kunt u ook bellen naar de Anker Alarm Service +31 50 520 9996. Tot slot adviseren we u contact te houden met uw vervoersmaatschappij of touroperator over eventuele wijzigingen in uw reis.

Calamiteitenfonds
Het Calamiteitenfonds heeft aangegeven dat er geen garantieregeling is als het gaat om ziektes of epidemieën. Meer informatie over het Calamiteitenfonds vindt u op www.calamiteitenfonds.nl/nieuws/coronavirusgeendekking.

U bent ziek, wat moet u doen?
Als u op vakantie bent en u bent ziek geworden, ga dan zo snel mogelijk naar een arts. En neem zo snel mogelijk contact op met Anker Alarm Service op +31 50 520 9996. Wij zijn 24/7 bereikbaar en helpen u graag verder.

Annuleringsverzekering

Ik wil mijn reis annuleren vanwege het coronavirus. Krijg ik de annuleringskosten vergoed?
Nee, u krijgt de annuleringskosten niet vergoed. Het uitbreken van het coronavirus is geen geldige reden om te annuleren. Neem in alle gevallen eerst contact op met uw reisorganisatie, touroperator of vervoersmaatschappij waar de reis is geboekt. In overleg kan de reis misschien omgeboekt worden, of wellicht komt u in aanmerking voor een vergoeding van de annuleringskosten.

Ik ben op reis in het gebied waar het coronavirus heerst. Ik wil daarom mijn reis afbreken. Krijg ik de niet gebruikte reisdagen vergoed op mijn annuleringsverzekering?
De annuleringsverzekering biedt geen dekking voor het afbreken van een reis vanwege het coronavirus (besmettingsgevaar).

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies afgegeven voor het land/gebied waar ik naartoe wil gaan. Daarom wil ik mijn vakantie afzeggen. Vallen deze kosten onder de dekking van de annuleringsverzekering?
Nee, ook bij een negatief reisadvies is dit niet verzekerd en is geen geldige annuleringsreden.

Kan ik mijn annuleringsverzekering nog opzeggen en de premie terugkrijgen als ik niet meer op reis ga?
Nee, voor onze kortlopende en doorlopende annuleringsverzekering geldt dat u deze niet tussentijds kunt opzeggen of wijzigen. Ook krijgt u de betaalde premie niet terug, De annuleringsverzekering is geldig vanaf het moment dat u deze afsloot en een deel van het risico is al gelopen op het moment dat u uw reis wilt annuleren.

Ik heb een reis geboekt die uit losse onderdelen bestaat (samengestelde reis). Door uitval van één van de vooraf in Nederland geboekte reisonderdelen kan ik geen gebruik meer maken van de overige geboekte reisonderdelen. Vallen deze kosten onder de dekking van de annuleringsverzekering?
Hebt u een annuleringsverzekering met de dekking samengestelde Reis? Dan bent u verzekerd tot maximaal de annuleringskosten van de niet-gebruikte onderdelen. Dit geldt alleen als de vervoerder, verhuurder en/of reisorganisatie de kosten voor annulering niet vergoedt en niet voor vervanging kan zorgen.

Als er in Nederland een gebied wordt afgesloten door het virus, maar ik heb een weekendje weg geboekt in dit gebied, kan ik dan wel een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?
Nee, bij een annuleringsverzekering maakt het niet uit of de bestemming zich in het buitenland of in Nederland bevindt. Een annuleringsverzekering richt zich doorgaans alleen op gebeurtenissen die u (de verzekerde) zelf overkomt (u wordt ziek of één van uw ouders overlijdt). Wat er op uw bestemming gebeurt, vormt dus meestal geen geldige reden om te mogen annuleren.

Ik heb het virus opgelopen en kan daardoor niet meer op reis. Kan ik een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?
Ja, als u kunt aantonen (bijvoorbeeld met een doktersverklaring) dat u besmet bent met het coronavirus, dan kunt u een beroep doen op uw annuleringsverzekering. Daarbij is het wel belangrijk dat u moet annuleren omdat u ziek bent. Als de reis al geannuleerd is door andere redenen, dan kunt u geen beroep doen op uw annuleringsverzekering.

Reisverzekering

Ik ben op vakantie in het gebied waar het coronavirus is uitgebroken. Ik ben besmet met het virus. Is er dekking op mijn kortlopende of doorlopende reisverzekering?
Bij besmetting is er dekking voor uw ziektekosten als uw Nederlandse Zorgverzekering deze kosten niet vergoed. Als u lokaal niet behandeld kunt worden dan is er ook dekking voor de kosten van medische evacuatie. Ook worden eventuele extra reis- en verblijfskosten van medereizigers vergoed tot een bepaald maximum. Ook de kosten voor eventueel langer verblijf of terugkeer naar huis worden vergoed. De Anker Alarm Service kan voor u bekijken waar u wel behandeld kunt worden en regelt alle formaliteiten.

Dekking met negatief reisadvies (Code Oranje)?
Gaat u naar uw reisbestemming als er een negatief reisadvies geldig is voor uw reisbestemming, dan bent u niet verzekerd voor schade die verband houdt met het coronavirus. Was u al op uw reisbestemming op het moment dat de code Oranje werd afgegeven? Dan heeft u dekking tot het moment dat u het gebied kunt verlaten. Indien u het gebied kunt verlaten, maar u besluit om te blijven, dan vervalt de dekking. Ditzelfde geldt ook als er in de toekomst een negatief reisadvies wordt gegeven voor een ander gebied.

Ik ben op vakantie in het gebied waar het coronavirus is uitgebroken. Ik ben niet besmet met het virus, maar moet langer op mijn bestemming blijven omdat ik in quarantaine moet. Is er dekking op mijn kortlopende of doorlopende reisverzekering?
Nee, deze kosten worden niet vergoed. Het uitbreken van een virus is geen verzekerde gebeurtenis.

Ik heb later dit jaar een vakantie geboekt naar Duitsland, Italie, Spanje of een ander land waar het coronavirus is. Moet ik nu al annuleren vanwege het coronavirus?
Het is niet nodig om uw reis nu al te annuleren. Het is wel belangrijk om het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken in de gaten te houden. Hier vindt u de meeste actuele informatie over het reisadvies naar uw vakantieland.

Mijn werkgever verplicht mij alsnog om naar een risicogebied af te reizen. Kan ik dat weigeren?
In de wet is geregeld dat u als werknemer in deze gevallen kan weigeren om naar het risicogebied te reizen. Dit individuele recht hebben werknemers. Als dit tot een conflict komt bij de rechter, omdat de werkgever van mening is dat de werknemer er heen moet reizen en anders loon weigert te betalen, dan moet de werkgever aantonen dat er geen sprake was/is van een onveilige situatie.

Ik ben in een gebied waar het coronavirus is geconstateerd. Word ik gerepatrieerd?
Repatriëring door medische reden valt onder de dekking van onze kort,- en doorlopende reisverzekering als de zorgverzekeraar dit niet vergoed. Dat wil zeggen dat u terug naar Nederland wordt gehaald bij een medisch ongeval omdat de hulpdiensten in het buitenland u onvoldoende kunnen verzorgen/helpen.

Ik word in quarantaine geplaatst en dreig daardoor mijn volgende reis te missen. Kan ik een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?
Nee, het feit dat u in quarantaine zit terwijl u niet ziek bent, is geen geldige reden om een beroep te doen op uw annuleringsverzekering.

© Anker Insurance 2020