Vragen en antwoorden coronavirus

Geactualiseerd op 15 juni 2020

Vragen en antwoorden coronavirus

Eind 2019 is het coronavirus uitgebroken in China. Inmiddels is het virus ook in andere landen aangetroffen. Bent u op reis in het gebied waar het coronavirus voorkomt, of reist u binnenkort hier naartoe? Dan heeft u misschien vragen over uw dekking van uw reis,- en annuleringsverzekering. In dit bericht hebben we de meest gestelde vragen over de dekking op een rij gezet.

Blijf op de hoogte
Wij adviseren u altijd de instructies van lokale autoriteiten op te volgen. Daarnaast adviseren wij u het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen. Hier vindt u de meest actuele informatie en reisadviezen over de situatie in uw vakantiegebied. Tot slot adviseren we u contact te houden met uw vervoersmaatschappij of touroperator over eventuele wijzigingen in uw reis.

Calamiteitenfonds
Het Calamiteitenfonds biedt geen dekking voor ziektes of epidemieën.

U bent ziek, wat moet u doen?
Als u op vakantie bent en u bent ziek geworden, ga dan zo snel mogelijk naar een arts. En neem zo snel mogelijk contact op met Anker Alarm Service op +31 50 520 9996. Wij zijn 24/7 bereikbaar en helpen u graag verder.

Annuleringsverzekering

Ik heb corona. Kan ik een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?
Wanneer u (of een reisgenoot) niet kan of mag reizen omdat u (of een reisgenoot) besmet bent met het coronavirus dan is dit een geldige annuleringsreden. Daarbij is het wel belangrijk dat u moet annuleren omdat u ziek bent. Als de reis al geannuleerd is door andere redenen, dan kunt u geen beroep doen op uw annuleringsverzekering.

Ik wil mijn reis annuleren vanwege het coronavirus. Krijg ik de annuleringskosten vergoed?
Nee, u krijgt de annuleringskosten niet vergoed. Het uitbreken van het coronavirus is geen geldige reden om te annuleren. Neem in alle gevallen eerst contact op met uw reisorganisatie, touroperator of vervoersmaatschappij waar de reis is geboekt. In overleg kan de reis misschien omgeboekt worden, of wellicht komt u in aanmerking voor een vergoeding van de annuleringskosten.

Ik ben verkouden, kan ik mijn annuleringsverzekering gebruiken?
Bij een verkoudheid thuisblijven is een beperking opgelegd door de overheid. Dit is geen geldige annuleringsreden.

Ik moet na aankomst in mijn vakantieland eerst in quarantaine en wil daarom annuleren. Kan ik mijn annuleringsverzekering gebruiken?
De quarantaine maatregel is een beperking opgelegd door de overheid. Dit is geen geldige annuleringsreden.

Ik ben op reis in het gebied waar het coronavirus heerst. Ik wil daarom mijn reis afbreken. Krijg ik de niet gebruikte reisdagen vergoed op mijn annuleringsverzekering?
De annuleringsverzekering biedt geen dekking voor het afbreken van een reis vanwege het coronavirus (besmettingsgevaar).

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies afgegeven voor het land/gebied waar ik naartoe wil gaan. Daarom wil ik mijn vakantie afzeggen. Vallen deze kosten onder de dekking van de annuleringsverzekering?
Nee, ook bij een negatief reisadvies (code rood of oranje) is dit niet verzekerd en is geen geldige annuleringsreden. Wij adviseren u om contact op te nemen met de reisorganisator of touroperator. Soms kunt u omboeken naar een andere locatie.

Ik heb een reis geboekt die uit losse onderdelen bestaat (samengestelde reis). Door uitval van één van de vooraf in Nederland geboekte reisonderdelen kan ik geen gebruik meer maken van de overige geboekte reisonderdelen. Vallen deze kosten onder de dekking van de annuleringsverzekering?
Hebt u een annuleringsverzekering met de dekking samengestelde Reis? Dan bent u verzekerd tot maximaal de annuleringskosten van de niet-gebruikte onderdelen. Dit geldt alleen als de vervoerder, verhuurder en/of reisorganisatie de kosten voor annulering niet vergoedt en niet voor vervanging kan zorgen.

Als er in Nederland een gebied wordt afgesloten door het virus, maar ik heb een weekendje weg geboekt in dit gebied, kan ik dan wel een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?
Nee, bij een annuleringsverzekering maakt het niet uit of de bestemming zich in het buitenland of in Nederland bevindt. Een annuleringsverzekering richt zich doorgaans alleen op gebeurtenissen die u (de verzekerde) zelf overkomt (u wordt ziek of één van uw ouders overlijdt). Wat er op uw bestemming gebeurt, vormt dus meestal geen geldige reden om te mogen annuleren.

Mijn reisorganisator zegt dat de reis doorgaat, maar door de coronamaatregelen anders dan gepland. Kan ik mijn annuleringsverzekering gebruiken?
Het aanpassen van uw reis door de reisorganisator is geen geldige annuleringsreden.

Let op! Als u zelf annuleert dan kunt u uw rechten verspelen. U kunt namelijk alleen in discussie over een overeenkomst die nog bestaat. Als u er niet uitkomt met de reisorganisatie dan kunt u zich richten tot de Geschillencommissie Reis.

Houdt er rekening mee dat er zal worden beoordeeld of de reisorganisatie in redelijkheid handelt gegeven de omstandigheden en dat de reisovereenkomst alleen verplichtingen met zich meebrengt ten aanzien van de geboekte onderdelen, zoals vervoer en verblijf. Dat het openbare leven er anders uitziet is geen grond om de levering van de reis ter discussie te stellen. Ook ten aanzien van aanpassingen aan uw vervoer of verblijf zal worden beoordeeld of er in redelijkheid van u verwacht mag worden dat u deze aanpassingen accepteert.

Ik word in quarantaine geplaatst en dreig daardoor mijn volgende reis te missen. Kan ik een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?
Nee, het feit dat u in quarantaine zit terwijl u niet ziek bent, is geen geldige reden om een beroep te doen op uw annuleringsverzekering.

Reisverzekering

Ik ben op vakantie in het gebied waar het coronavirus is uitgebroken. Ik ben besmet met het virus. Is er dekking op mijn kortlopende of doorlopende reisverzekering?
Bij besmetting is er dekking voor uw ziektekosten als uw Nederlandse Zorgverzekering deze kosten niet vergoed. Als u lokaal niet behandeld kunt worden dan is er ook dekking voor de kosten van medische evacuatie. Ook worden eventuele extra reis- en verblijfskosten van medereizigers vergoed tot een bepaald maximum. Ook de kosten voor eventueel langer verblijf of terugkeer naar huis worden vergoed. De Anker Alarm Service kan voor u bekijken waar u wel behandeld kunt worden en regelt alle formaliteiten.

Dekking met negatief reisadvies (Code oranje/rood)?
Gaat u naar uw reisbestemming als er een negatief reisadvies geldig is voor uw reisbestemming, dan bent u niet verzekerd voor schade die verband houdt met het coronavirus. Was u al op uw reisbestemming op het moment dat de code Oranje werd afgegeven? Dan heeft u dekking tot het moment dat u het gebied kunt verlaten. Indien u het gebied kunt verlaten, maar u besluit om te blijven, dan vervalt de dekking. Ditzelfde geldt ook als er in de toekomst een negatief reisadvies wordt gegeven voor een ander gebied.

Ik ga op vakantie naar een land met code geel aanduiding. Wat is er gedekt op mijn reisverzekering?
Als u op vakantie bent en er geldt een code geel en u wordt besmet met corona en daardoor ernstig ziek, dan is er dekking voor geneeskundige kosten.

Ik ga op vakantie naar een land met code geel aanduiding, maar deze wordt oranje/rood. Is er dekking op mijn reisverzekering?
Als u ernstig ziek wordt door een coronabesmetting dan is er dekking op uw reisverzekering voor geneeskundige kosten. Wordt u niet ernstig ziek en moet u gerepatrieerd worden, dan is er geen dekking op uw reisverzekering.

Ik ben op vakantie in het gebied waar het coronavirus is uitgebroken. Ik ben niet besmet met het virus, maar moet langer op mijn bestemming blijven omdat ik in quarantaine moet. Is er dekking op mijn kortlopende of doorlopende reisverzekering?
Nee, deze kosten worden niet vergoed. Het uitbreken van een virus is geen verzekerde gebeurtenis.

Ik ben gestrand in het buitenland omdat er geen vluchten meer zijn toegestaan. Word ik gerepatrieerd naar Nederland?
Repatriëring omdat er geen vliegtuigen meer vliegen is geen gedekt evenement. Wij adviseren u in deze gevallen om contact op met uw reisorganisatie, touroperator of vliegmaatschappij.

Ik heb later dit jaar een vakantie geboekt naar Duitsland, Italie, Spanje of een ander land waar het coronavirus is. Moet ik nu al annuleren vanwege het coronavirus?
Het is niet nodig om uw reis nu al te annuleren. Het is wel belangrijk om het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken in de gaten te houden. Hier vindt u de meeste actuele informatie over het reisadvies naar uw vakantieland.

Ik moet in het vakantieland in quarantaine. Zijn de extra kosten verzekerd op mijn reisverzekering?
Wanneer u door het coronavirus in quarantaine moet krijgt u géén verblijfkosten vergoed. Een virusuitbraak is géén verzekerde gebeurtenis. Wij adviseren dan om contact op te nemen met uw reisorganisator of touroperator.

© Anker Insurance 2020