Vragen en antwoorden coronavirus

Geactualiseerd op 20 december 2022

Vragen en antwoorden reis- en annuleringsverzekering i.v.m. het coronavirus

­­­­­Ben je op reis in het gebied waar het coronavirus voorkomt, of reis je binnenkort hier naartoe? Dan begrijpen wij dat je vragen hebt over de dekking van jouw reis,- en annuleringsverzekering. In dit bericht hebben we de meest gestelde vragen over de dekking op een rij gezet.

Blijf op de hoogte
Wij adviseren om altijd de instructies van lokale autoriteiten én het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen. Hier vind je de meest actuele informatie en reisadviezen over de situatie in jouw vakantiegebied. Tot slot adviseren we je om contact te houden met je reisorganisatie, touroperator of vervoersmaatschappij over eventuele wijzigingen in jouw reis.

Calamiteitenfonds
Het Calamiteitenfonds biedt geen dekking voor ziektes of epidemieën.

Je bent ziek, wat moet je doen?
Als je op vakantie bent en je bent ziek geworden, ga dan zo snel mogelijk naar een arts. En neem zo snel mogelijk contact op met Anker Alarm Service op +31 50 520 9996. Wij zijn 24/7 bereikbaar en helpen je graag verder.

Heeft u een Groepsreis- of Groepsannuleringsverzekering?
Onderstaande vragen en antwoorden over het coronavirus kunnen afwijkend zijn voor de groepsreis- of groepsannuleringsverzekering. Neem hiervoor contact op met uw tussenpersoon.

Annuleringsverzekering

Ik moet na aankomst in mijn vakantieland eerst in quarantaine en wil daarom annuleren. Kan ik mijn annuleringsverzekering gebruiken?
De quarantaine maatregel is een beperking opgelegd door de overheid. Dit is geen geldige annuleringsreden.

Als Nederland code geel of code oranje heeft of krijgt kan ik dan aanspraak maken op de annuleringsverzekering?
Nee, dit is geen reden om de reis te annuleren omdat de wijziging van de kleurcode voor Nederland geen verzekerde gebeurtenis is. De kleurcode is een advies van het ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) en een land mag zelf bepalen wat ze met dit advies doen. Wij adviseren je om contact op te nemen met het reisbureau, de touroperator of de vervoersmaatschappij waar je de reis hebt geboekt.

Worden de accommodatie en/of vliegtickets vergoed als Nederland code geel of code oranje heeft of krijgt?
Nee, dit is geen reden om de reis te annuleren. De kleurcode is een advies van het ECDC en een land mag zelf bepalen wat ze met dit advies doen.

Tijdens mijn vakantie in het buitenland krijgt Nederland code oranje. De lokale overheden geven aan dat ik niet meer welkom ben en het land moet verlaten. Is dit verzekerd?
Ja, wij vergoeden dan de eventuele (redelijke) kosten voor repatriëring en niet-genoten vakantiedagen. Deze dekking duurt dan tot het moment dat je redelijkerwijs het gebied hebt kunnen verlaten en terug kan gaan naar Nederland.

Als Nederland een code geel of oranje krijgt en ik moet daardoor eerst in quarantaine in het land waar ik naar toe op vakantie ga. Ben ik dan verzekerd?
Als je afreist naar een land waar Nederlanders welkom zijn, maar eerst een paar dagen in quarantaine moet, dan worden eventuele extra kosten die je moet maken, zoals overnachtings- of repatriëringskosten niet vergoed.

Ik heb corona. Kan ik een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?
Ja, wanneer jij (of een reisgenoot) niet kan of mag reizen omdat je (of de reisgenoot) besmet bent met het coronavirus dan is dit een geldige annuleringsreden. Als je niet annuleert maar omboekt, dan is er dekking voor de eventuele kosten van het omboeken.
Je moet desgevraagd de positieve testuitslag kunnen overleggen. We accepteren alleen een uitslag van een NAAT-test. Dit zijn o.a. een PCR- of LAMP-test. Meer informatie vindt je op nederlandwereldwijd.nl of op rijksoverheid.nl.

Ik wil mijn reis annuleren vanwege het coronavirus. Krijg ik de annuleringskosten vergoed?
Nee, je krijgt de annuleringskosten niet vergoed. Het uitbreken van het coronavirus is geen geldige reden om te annuleren. Neem in alle gevallen eerst contact op met je reisorganisatie, touroperator of vervoersmaatschappij waar de reis is geboekt. In overleg kan de reis misschien omgeboekt worden, of wellicht kom je in aanmerking voor een vergoeding van de annuleringskosten.

Ik ben verkouden, kan ik mijn annuleringsverzekering gebruiken?
Bij een verkoudheid thuisblijven is een beperking die is opgelegd door de overheid. Dit is geen geldige annuleringsreden.

Ik ben op reis in het gebied waar het coronavirus heerst. Ik wil daarom mijn reis afbreken. Krijg ik de niet gebruikte reisdagen vergoed op mijn annuleringsverzekering?
De annuleringsverzekering biedt geen dekking voor het afbreken van een reis vanwege het coronavirus (besmettingsgevaar).

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies afgegeven voor het land/gebied waar ik naartoe wil gaan. Daarom wil ik mijn vakantie afzeggen. Vallen deze kosten onder de dekking van de annuleringsverzekering?
Nee, ook bij een negatief reisadvies (code  oranje) is dit niet verzekerd en is geen geldige annuleringsreden. Wij adviseren je om contact op te nemen met de reisorganisatie of touroperator. Soms kunt u omboeken naar een andere locatie.

Ik heb een reis geboekt die uit losse onderdelen bestaat (samengestelde reis). Door uitval van één van de vooraf in Nederland geboekte reisonderdelen kan ik geen gebruik meer maken van de overige geboekte reisonderdelen. Vallen deze kosten onder de dekking van de annuleringsverzekering?
Heb je een annuleringsverzekering met de dekking samengestelde Reis? Dan bent je verzekerd tot maximaal de annuleringskosten van de niet-gebruikte onderdelen. Dit geldt alleen als de vervoerder, verhuurder en/of reisorganisatie de kosten voor annulering niet vergoedt en niet voor vervanging kan zorgen.

Als er in Nederland een gebied wordt afgesloten door het virus, maar ik heb een weekendje weg geboekt in dit gebied, kan ik dan wel een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?
Nee, bij een annuleringsverzekering maakt het niet uit of de bestemming zich in het buitenland of in Nederland bevindt. Een annuleringsverzekering richt zich doorgaans alleen op gebeurtenissen die jou (de verzekerde) zelf overkomt (je wordt ziek of één van je ouders overlijdt). Wat er op jouw bestemming gebeurt, vormt dus meestal geen geldige reden om te mogen annuleren.

Mijn reisorganisator zegt dat de reis doorgaat, maar door de coronamaatregelen anders dan gepland. Kan ik mijn annuleringsverzekering gebruiken?
Het aanpassen van jouw reis door de reisorganisator is geen geldige annuleringsreden.

Let op! Als je zelf annuleert dan kan je jouw rechten verspelen. Je kunt namelijk alleen in discussie over een overeenkomst die nog bestaat. Als je er niet uitkomt met de reisorganisatie dan kun je je richten tot de Geschillencommissie Reis.

Houdt er rekening mee dat er zal worden beoordeeld of de reisorganisatie in redelijkheid handelt gegeven de omstandigheden en dat de reisovereenkomst alleen verplichtingen met zich meebrengt ten aanzien van de geboekte onderdelen, zoals vervoer en verblijf. Dat het openbare leven er anders uitziet is geen grond om de levering van de reis ter discussie te stellen. Ook ten aanzien van aanpassingen aan jouw vervoer of verblijf zal worden beoordeeld of er in redelijkheid van je verwacht mag worden dat je deze aanpassingen accepteert.

Ik word in quarantaine geplaatst en dreig daardoor mijn volgende reis te missen. Kan ik een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?
Nee, het feit dat je in quarantaine zit terwijl je niet ziek bent, is geen geldige reden om een beroep te doen op je annuleringsverzekering.

Ik moet kunnen aantonen dat ik gevaccineerd ben om te mogen reizen. Als ik vóór de geplande vertrekdatum niet gevaccineerd ben waardoor ik niet op reis kan, zijn de annuleringskosten dan verzekerd?
Nee, dit is geen geldige annuleringsreden. Het is daarbij belangrijk om naast het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken óók te checken of het betreffende land of de vervoersmaatschappij, zoals een overtocht met een boot, aanvullende eisen stelt.

Ik heb een reis geboekt naar een land dat een extra vaccinatie eist en het lukt niet om deze tijdig te ontvangen. Krijg ik de annuleringskosten vergoed?
Het eisen van een extra vaccinatie is een ‘maatregel van de overheid’. Dit is geen verzekerde gebeurtenis. Deze kosten worden dus niet vergoed.

Ik heb/krijg geen Digital Green Certificate en mag niet afreizen naar het land waarnaar toe ik op vakantie ga. Ik moet mijn reis annuleren. Is dit verzekerd?
Nee, dit is niet verzekerd op jouw annuleringsverzekering.

Ik heb een voucher ontvangen van mijn reisorganisatie, touroperator of vervoersmaatschappij. Maar ik wil graag mijn geld terug en niet een jaar hoeven te wachten. Is dit verzekerd?
Nee, dit is geen gedekte annuleringsreden. De reisorganisatie of vervoersmaatschappij is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de reis. Wij adviseren je om dit geval contact op te nemen met de organisatie van wie je de voucher hebt ontvangen.

Reisverzekering

Ik ben op vakantie in het gebied waar het coronavirus is uitgebroken. Ik ben besmet met het virus. Is er dekking op mijn kortlopende of doorlopende reisverzekering?
Bij besmetting is er dekking voor uw ziektekosten als jouw Nederlandse Zorgverzekering deze kosten niet vergoed. Als je lokaal niet behandeld kunt worden dan is er ook dekking voor de kosten van medische evacuatie. Ook worden eventuele (redelijke) extra reis- en verblijfskosten van medereizigers vergoed tot een bepaald maximum. Ook de kosten voor eventueel langer verblijf of terugkeer naar huis worden vergoed. De Anker Alarm Service (+31 50 520 9996) kan voor jou bekijken waar je wel behandeld kunt worden en regelt alle formaliteiten.

Dekking met negatief reisadvies (Code oranje)?
Ga je naar een reisbestemming als er een negatief reisadvies geldig is voor jouw reisbestemming, dan ben je niet verzekerd voor schade die verband houdt met het coronavirus. Was je al op de reisbestemming op het moment dat de code Oranje werd afgegeven? Dan heb je dekking tot het moment dat je het gebied kunt verlaten. Indien je het gebied kunt verlaten, maar besluit om te blijven, dan vervalt de dekking. Ditzelfde geldt ook als er in de toekomst een negatief reisadvies wordt gegeven voor een ander gebied.

Als ik reis naar of verblijf in een land waarvoor een aangepast reisadvies (code oranje) geldt dan ben ik niet verzekerd voor ‘corona-gerelateerde gebeurtenissen’. Ben ik wel volledig verzekerd als ik gevaccineerd ben of een negatieve test kan overleggen?
Nee, voor de dekking van je reisverzekering maakt het niet uit of je wel of niet gevaccineerd bent of een negatieve test kunt overleggen. Het reizen naar een land waarvoor een aangepast reisadvies geldt, raden wij dan ook ten zeerste af.

Ik ga op vakantie naar een land met code geel aanduiding. Wat is er gedekt op mijn reisverzekering?
Als je op vakantie bent en er geldt een code geel en je wordt besmet met corona en daardoor ernstig ziek, dan is er dekking voor geneeskundige kosten.

Ik ga op vakantie naar een land met code groen of code geel aanduiding, maar deze wordt oranje. Is er dekking op mijn reisverzekering?
Als je ernstig ziek wordt door een coronabesmetting dan is er dekking op je reisverzekering voor geneeskundige kosten. Heb je een reis geboekt binnen de Europese Unie? Dan zijn de (redelijke) extra reis- en verblijfskosten ook verzekerd, indien je als gevolg van een overheidsbesluit in verplichte quarantaine moet. Ongeacht of je daadwerkelijk corona hebt. Buiten de Europese Unie zijn extra reis- en verblijfkosten (waaronder repatriëring) niet verzekerd.

Ik ben gestrand in het buitenland omdat er geen vluchten meer zijn toegestaan. Word ik gerepatrieerd naar Nederland?
Repatriëring omdat er geen vliegtuigen meer vliegen is geen gedekt evenement. Wij adviseren in deze gevallen om contact op met je reisorganisatie, touroperator of vliegmaatschappij.

Ik heb later dit jaar een vakantie geboekt naar bijvoorbeeld Duitsland, Italië, Spanje of een ander land waar het coronavirus is. Moet ik nu al annuleren vanwege het coronavirus?
Het is niet nodig om je reis nu al te annuleren. Het is wel belangrijk om het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken in de gaten te houden. Hier vindt je de meeste actuele informatie over het reisadvies naar jouw vakantieland.

Ik moet in het vakantieland in quarantaine. Zijn de extra kosten verzekerd op mijn reisverzekering?
Gezien de uitzonderlijke situatie bieden we nu ook dekking voor de extra reis- en verblijfkosten van een onverwachte verplichte quarantaine, ongeacht of je daadwerkelijk corona heeft. Wij vergoeden maximaal € 75, – per persoon, per dag.

Je bent alleen verzekerd als aan alle onderstaande voorwaarden is voldaan:

  • De vertrekdatum van de geboekte reis valt in de periode van 15 april 2021 tot en met 31 december 2022;
  • Het gaat om een reis binnen de Europese Unie. Buiten de EU zijn alleen pakketreizen conform de Wet op de Reisovereenkomst verzekerd;
  • Op het moment van vertrek geldt er op de website nederlandwereldwijd.nl een door het ministerie van Buitenlandse Zaken gegeven reisadvies ‘groen/geel’ voor uw reisbestemming;
  • De (lokale) overheid van jouw reisbestemming heeft een verplichte quarantaine opgelegd specifiek voor jou persoonlijk of voor de accommodatie waarin je verblijft, waardoor je op de geplande terugreisdatum niet kunt terugreizen naar Nederland;
  • Je hebt vooraf toestemming van de Anker Alarm Service gekregen voor het maken van deze kosten;
  • Er is geen sprake van een zakelijke reis of verblijf op een cruiseschip.

 

© Anker Insurance 2023