Veelgestelde vragen Reis- en Annuleringsverzekering situatie Oekraïne

Update 10 maart 2022: 

Gezien de huidige situatie in Oekraïne begrijpen we dat je vragen hebt met betrekking tot jouw reisverzekering. Wij hebben daarom de meest gestelde vragen en antwoorden voor jou op een rij gezet.

Wanneer voor jouw bestemming een aangepast reisadvies geldt, neem dan altijd contact op met de organisatie waar de reis en/of ticket is geboekt. Bij een ontradend reisadvies (code rood of oranje) zal de reis meestal niet (kunnen) worden uitgevoerd. Je kunt dan in overleg met de reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij de boeking omzetten of je krijgt jouw geld terug.

Blijf op de hoogte
Wij adviseren om altijd het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen. Hier vind je de meest actuele informatie en reisadviezen over de situatie in jouw reisgebied. Tot slot adviseren we je om contact te houden met je reisorganisatie, touroperator of vervoersmaatschappij over eventuele wijzigingen in jouw reis.

Reisverzekering

Ik ga op reis naar een gebied met een negatief reisadvies (Code oranje of rood). Is er dan dekking op mijn reisverzekering?

Als je op reis gaat naar een gebied waarvoor op de datum van vertrek, vanwege een oorlogssituatie, een oranje of rood reisadvies geldt, dan biedt de reisverzekering geen dekking voor schade die door de oorlogssituatie is veroorzaakt. Mocht bijvoorbeeld je bagage zijn vernield door een bombardement dan ben je daarvoor niet verzekerd.

Ik ben op reis in een gebied waar op dat moment een negatief reisadvies (Code oranje of rood) wordt afgegeven. Is er dan dekking op mijn reisverzekering?

Was je al op de reisbestemming op het moment dat de code Oranje of Rood werd afgegeven? Dan heb je dekking tot het moment dat je het gebied kunt verlaten. Indien je het gebied kunt verlaten, maar besluit om te blijven, dan vervalt de dekking. Ditzelfde geldt ook als er in de toekomst een negatief reisadvies wordt gegeven voor een ander gebied.

Ik kan niet meer terugvliegen, omdat het luchtruim gesloten is voor mijn luchtvaartmaatschappij. Worden de extra reis- en verblijfskosten vergoed die ik nu moet maken?

Het sluiten van het luchtruim is geen verzekerde gebeurtenis. De extra reis- en verblijfkosten worden dus niet vergoed. We adviseren je contact op te nemen met de reisorganisator, touroperator of vervoersmaatschappij.

Ik moet langer dan gepland op mijn bestemming blijven, omdat bijvoorbeeld de grens wordt gesloten, en mijn verzekering loopt af. Blijft mijn verzekering dan geldig?

Ja, jouw reisverzekering blijft tijdens die periode gewoon geldig.

Annuleringsverzekering

De kleurcode van mijn reisbestemming is rood op het moment van vertrek. Ik wil mijn reis daarom annuleren. Krijg ik de annuleringskosten vergoed?

Het afgeven van een negatief reisadvies is geen geldige reden in de annuleringsverzekering. Je annuleringskosten worden dus niet vergoed. Wij adviseren om contact op te nemen met het reisbureau, de touroperator of de vervoersmaatschappij waar je de reis hebt geboekt.

Ik ben op vakantie in Oost Europa en de grens dreigt gesloten te worden. Ik wil daarom zo snel mogelijk naar huis. Krijg ik de annuleringskosten of niet genoten vakantiedagen vergoed?

De sluiting van een grens is geen geldige annuleringsreden. Je krijgt deze kosten daarom niet vergoed.

Ik heb een vakantie geboekt in een vakantiegebied waar een dreigende situatie van oorlog of onrust is ontstaan. Daarom wil ik mijn vakantie annuleren. Vallen de annuleringskosten onder de dekking van de annuleringsverzekering?

Het niet meer willen of durven reizen door bijvoorbeeld angst is niet verzekerd op de annuleringsverzekering. Wij adviseren je contact op te nemen met je reisorganisator, touroperator of vervoersmaatschappij.

© Anker Insurance 2023